Skip links

Granit – sve što niste znali o ovom prirodnom kamenu

Danas se moderan stil u enterijeru ne može zamisliti bez tekstura prirodnih materijala. Pre svega kamena. Najpopularniji prirodni kamen danas na tržištu je svakako granit, odmah nakon drveta i mermera i svedoci smo da su u istoriji neke od najlepših građevina nastale upravo zahvaljujući granitu i njegovoj upotrebi. U redovima koji slede objasnićemo Vam kakav je zapravo ovo materijal i gde ga sve u enterijeru možete koristiti. 

kuhinjska ploca granit

Šta odlikuje prirodni kamen granit?

Granit se smatra najčvršćim materijalom koji postoji jer nastaje hlađenjem magme, i ova osobina mu daje prednost nad ostalim građevinskim materijalima. Mnogi ga porede sa mermerom jer po svojim osobinama mu nalikuje, ali je on mnogo čvršći i otporniji građevinski materijal. Kao i mermer, granit je otporan na vremenske uslove i na mehaničke udarce, i zato je i korišćen za izgradnju mnogih poznatih arhitektonskih giganata u prošlosti. Mnoge građevine koje su izrađene od granita i danas prkose vremenu i stoje nepromenjene na lokaciji. Prvi su ga u gradnji koristili stari Egipćani pri izgradnji svojih obeliksa, najpoznatija egipatska granitna građevina je sigurno Keopsova piramida. 

Granit ima prepoznatljivu zrnastu strukturu i nalazi se na dubinama počev od 1000 metara pa sve do 50 kilometara, gde se na velikim dubinama magma kristalizuje i meša sa drugim stenama. Najstariji granit se nekada iskopavao u Švedskoj i Velikoj Britaniji, dok se danas po celom svetu mogu naći komercijalna nalazišta ovog prirodnog kamena. Kada na velikim dubinama Zemljine kore granit formira nepravilne mase ogromnih razmera to se naziva batolit

Kako se granit koristi u uređenju doma?

Pre svega u enterijeru granit se koristi za popločavanje podova jer ima izdržljiva svojstva i otporan je na udarce. Granit prostoru daje sofisticirani, vanvremenski izgled i pogodan je i za poslovne i ugostiteljske objekte, a ne samo privatne životne prostore. Ovaj teški prirodni kamen otporan je na toplotu, veoma se lako čisti i održava i zato je idealan za kuhinjske ploče jer može da trpi temperaturne razlike i mehaničke udarce. Veoma je dekorativan kamen pa se može koristiti u svečanim salama i elegantnim holovima restorana i hotela. Pošto trpi vlagu i veoma je izdržljiv materijal možete ga koristiti u kupatilu. 

granitno kupatilo

Trajnost ovog materijala je njegova najveća prednost pa ga možete koristiti za sve vrste podova ili spoljašnjih staza u baštama. Granit daje specifičnu formu i luksuzni izgled zatvorenom prostoru i zato se preporučuje u enterijeru. Granit je dostupan u velikom broju boja i nijansi. Sigurno ćete ga moći uklopiti sa paletom boja koju ste odabrali za Vaš dom. Postoje svetli i vrlo tamni tonovi granita koji se sa lakoćom mogu uklopiti u Vaš stil življenja. Ako imate svetao prostor možete odabrati tamniji granit koji će dati luksuzni izgled Vašem prostoru. A ako imate manje prostorije koje nisu baš najbolje osvetljene izaberite svetliji granit. 

Ako želite da opremite svoj prostor kvalitetnim nameštajem koji ima elegantne granitne ploče budite slobodni i kontaktirajte naš tim profesionalaca. Ili na našem sajtu pogledajte veliki izbor granita različitih boja i nijansi i odaberite nešto za svoj dom.