Skip links

Šta oslikava moderan stil u uređenju doma?

Tek kada dođemo do uređenja doma shvatimo koliko postoji stilova u uređenju enterijera i da nije baš tako jednostavno izabrati samo jedan i primeniti ga u svom domu. Možete da birate između boho, rustičnog, pa sve do modernog stila koji je predmet našeg teksta. U redovima koji slede upoznaćemo Vas bliže sa modernim stilom i njegovim glavnim karakteristikama i možda se baš posle čitanja odlučite za ovaj stil u svom domu.

moderan stil

Boje koje preovladavaju u modernom stilu

Ako ste osoba koja ne voli mnogo detalja u svom domu ili ako Vam je previše ukrasa kič, moderan stil koji odlikuju pročišćene i jednostavne linije je upravo za Vas. Boje koje dominiraju u modernom enterijeru su boje neutralne palete poput bele, sive ili bež i samo se ponekad daje akcenat sa jednom jarkom bojom. Poslednjih godina na tržištu popularne boje za davanje akcenta u modernom stilu opremanja kuće su žuta i tirkizna. Moderan stil opremanja nije ljubitelj tapeta, ili nekih drugih zidnih obloga, osim kada odlučite da jedan zid obložite kamenom.

Boje koje preovladavaju u modernom stilu

Kakav nameštaj se najbolje uklapa uz moderan stil?

Kada govorimo o nameštaju priča je jednostavnija nego što mislite. Jer se u modernom stilu opremanja i uređenja doma koristi masivan nameštaj bez stilskih ukrasa. U praksi to su najčešće ogromne ugaone garniture ravnih ivica. Dok je ostali nameštaj pločasti od masivnih ploča drveta ili medijapana. Načelo koje treba da Vas vodi prilikom opremanja stana ili kuće u moderno ruho je to da je kvalitet ovde ispred kvantiteta, i da je potrebno da uložite više novca u jednu stvar, na primer dobar kauč ili ekskluzivni klub sto, a ne u više manjih kitnjastih komada nameštaja. Kada govorimo o dekoraciji zidova ne treba praviti galeriju slika od mnoštva malih formata već na zid treba okačiti jednu veliku i upečatljivu sliku koja će da dominira tim zidom. Ako ste ljubitelj fotografije onda okačite na zid veliki format u crno beloj tehnici koji ćete staviti u jednostavan crni ram. 

osvetljeni moderan prostor

Ako ste se odlučili za moderan stil u Vašem domu morate obratiti pažnju kako ćete spojiti sve teksture materijala. Površine su većinom glatke, bez refleksije poput mermera, hroma, medijapana i stakla, dok se tekstil retko upotrebljava u ovim enterijerima. Ako se odlučite za tekstil u vidu zavesa i tepiha morate znati da on treba biti grubog tkanja. Odnosno grublje teksture. 

Osvetljenje

Kod modernog stila opremanja važno je osvetljenje i tu mislimo i na prirodno i na veštačko. Prirodno osvetljenje u modernim stanovima se ogleda u ogromnim prozorima koji nemaju zavese, dok je poželjno što više veštačkog osvetljenja. Treba birati svetiljke svedenog dizajna i ravnih linija koja su halogene ili LED. I uvrstiti zidnu, podnu i skrivenu rasvetu u enterijer. Nabavite dobru podnu lampu pored ugaone garniture u dnevnoj sobi i tako napravite prijatan ambijent. Ako ovako uredite svoj životni prostor dobićete rasterećenost i prozračnost koji i jesu glavne karakteristike modernog stila. 

Ako se plašite da ćete pogrešiti uvek se držite glavnog faktora modernog doma, a to je minimalizam. A ako Vam je sve to previše stresa angažujte profesionalce. A na našem sajtu pogledajte kako smo uredili brojne stanove naših klijenata u modernom stilu.