Skip links

Zašto treba da koristite prirodni kamen travertin u opremanju svog doma?

Zašto treba da koristite prirodni kamen travertin u opremanju svog doma?

Prirodni kamen koji postaje sve popularniji u opremanju doma i koji će Vam doneti vanvremenski izgled je svakako kamen krečnjačke teksture koji potiče od mineralne stene sedra i naziva se travertin. Ono što izdvaja ovaj prirodni kamen iz mora drugih za opremanje enterijera je to što ima šupljikavu teksturu koja nastaje kao proizvod taloženja kalcita. 

pod od travertina

Istorija travertina

Travertino je prirodni kamen koji ima dugu istoriju korišćenja u arhitekturi i opremanju enterijera. Po samom nazivu možemo zaključiti da nam ovaj kamen stiže originalno iz Italije i prvi put se koristi još u Starom Rimu za kolonadu stubova Svetog Petra. Renesansni umetnik, Mikelanđelo, je takođe koristio travertin kada se gradila kupola Bazilike Svetog Petra. Mnoga javna kupatila, akvadukti, hramovi i spomenici su u Italiji izgrađeni upravo od travertina, a najznačajniji je sigurno amfiteatar Koloseuma. Građevina koja je napravljena od travertina, a nalazi se u našem okruženju je čuvena na Drini ćuprija u Višegradu. U redovima koji slede malo ćemo detaljnije objasniti karakteristike ovog prirodnog kamena i način na koji se obrađuje. 

Odlike i način obrade travertina

Pored toga što je odličan prirodni kamen za opremanje Vašeg doma i enterijera, travertin možete koristiti i za uređenje bašte i dvorišnih staza. Iako ga mnogi klasifikuju kao travertinski mermer, to je vrsta krečnjačkog kamena i nema karakteristike koje odlikuje mermer. Travertin ima prepoznatljive plitke rupice i mnogobrojna udubljenja na svojoj površini koja su nastala prirodnim putem. Ovaj prirodni kamen je veoma zahvalan za obradu pa se zato na tržištu mogu naći polirani, četkani, matirani, brušeni i peskareni; i svaki od ovih vrsta je pogodan za određeno uređenje enterijera

travertin

Ako želite formalniji izgled prostorije obavezno izaberite polirani travertin, a ako ste ipak za neki retro enterijer opredelite se za rupičasti. Pogledajte našu bogatu ponudu travertina, među kojima se nalazi Noce, S Pietro, i Roso Iraniano travertin i odaberite nešto za svoj dom.

Travertin je kamen koji se veoma lepo obrađuje jer se lako seče i oblikuje. To ga čini prvim kandidatom za odabir prilikom popunjavanja nestandardnih, malih i nepravilnih površina. Ovaj prirodni kamen je lakši od mermera što znači da ćete ga lakše transportovati do svog doma. 

Benefiti travertina

Ako želite prirodni izgled u Vašem domu koji će doprineti vanvremeskom enterijeru obavezno odaberite travertin za pod, kamin, kuhinjski sto, mozaik ili stazu u bašti. Pošto kamen dolazi iz prirode ne postoje dve iste ploče. Niti dva komada mogu imati iste šare i rupice što znači da će Vaš enterijer biti unikatan. Ako imate bazen u svojoj kući prostor oko bazena možete urediti sa travertinom jer ovaj kamen nije porozan. Ne kliže se i samim tim je idealan za ovu svrhu. Travertin je izdržljiv prirodni materijal koji apsorbuje vlagu i vodu. To znači da je izbor broj jedan kada govorimo o uređenju kupatila. Ovaj prirodni kamen se održava veoma lako uz pomoć usisivača i vlažne krpe, i ne zahteva dodatna sredstva za čišćenje. 

Travertin je vrsta kamena koji ćete uz malo truda lako uklopiti i u moderne i u rustične ambijente. Jer ima unikatn i prefinjen izgled.