Skip links

Zašto su jastuci najtraženiji dekor svakog enterijera

Sigurno ste već negde čuli da su “novi” jastuci u enterijer najjednostavniji i najefektniji način da osvežite prostoriju i dodate joj udobnost. Uz pomoć pažljivo biranih jastuka dobićete novi izgled prostorije, utoplićete ambijent i dati živost prostoru. Ako su Vaše fotelje i sofe jednobojne tada se čak možete poigrati i sa bojama i raznobojnim printovima. Jer jastuk jarke boje na primer crvene, tirkizne ili žute daće prostoru fokusni pečat. 

Jastuci mogu biti individualni dekor u enterijeru, a možete ih uklapati sa bojom tepiha, zavesa ili određenim detaljima u Vašem domu. Pošto je izbor jastuka na tržištu veliki, možete se opredeliti za male, velike ili jastuke srednje veličine. Veličina jastuka zavisi i od Vašeg nameštaja i od stila u kom ste opremili enterijer. Ali svaki kauč ili ugaona garnitura lepše će izgledati uz malo dekora u vidu jastuka. Ako želite da Vaš stan dobije modernu notu umesto više malih nabavite par velikih jastuka. Ako ne želite cvetne motive a ipak želite da dodate malo glamura u dnevnu sobu nabavite jastuke sa geometrijskim motivom. Tekstura na jastucima je ta koja daje specifičan ambijent monohromatskim enterijerima. Dok bojom jastuka dodajete ton prostoriji. U zavisnosti da li želite da unosite vedrinu ili ozbiljnost u Vaš enterijer tako možete birati kružne ili pravougaone jastuke radi dobijanja drugačijeg efekta. 

Kako se jastuci pozicioniranju na krevetu

Pre kupovine jastuka premerite krevet jer jastuk kao dekorativni predmet mora biti u proporciji sa krevetom gde će se pozicionirati. Prvi savet je da jastuke možete postaviti asimetrično, simetrično i na kraju u slobodnoj formi. Ako želite da ređate jastuke koji su različite dimenzije prvo krenite od većih dimenzija ka manjim. Jer ćete na taj način istaći u prostoru manje jastuke. I nećete ih ugušiti na krevetu. Kada govorimo o ugaonim garniturama one lakše podnose više jastuka nego obična sofa i tu možete napraviti veliki broj kombinacija. Dok sa sofom morate biti obazrivi jer ako postavite previše jastuka gubite dosta sedećeg dela koji Vam je dragocen.

Možete postaviti jedan jastuk velikih dimenzija u ugao garniture, a boja bi trebala biti u kontrastu sa ostatkom sedećeg dela. Ako želite da ukrasite sofu dekorativnim jastucima najbolje bi bilo da stavite po dva para jastuka na levi i desni kraj kreveta. Možete se čak i poigrati i u jedan ugao staviti par jastuka većih dimenzija u jednoj boji, dok u drugi ugao možete staviti dva jastuka jarke, akcentne boje. Čak možete formirati jastuke u dva reda ako je sofa dovoljno široka i u zadnji red staviti jednobojne jastuke većih dimenzija, a u prednji red stavite jastuke zanimljivog dezena manjih dimenzija. Uloga jastuka na krevetu odnosno sofi je pre svega da utopli enterijer i da stvori dodatni komfor. 

Dozvolite da Vam pomognemo

Ako tražite tim profesionalaca koji će za Vas napraviti luksuzan i moderan dizajn enterijera po Vašim smernicama obratite se Mermeti koja će sve Vaše zamisli sprovesti u delo. 

Određeni stilovi u enterijeru zahtevaju određene jastuke. Tako tradicionalni stil odlikuju jastuci koje ređate u parnim brojevima ili u obliku grozda koji na sebi nemaju dezen ili teksturu. Ako Vam je stan opremljen moderno jastuci moraju biri ravnih i čistih linija. Bilo bi poželjno da su jednobojni pastelnih nijansi.