Skip links

Trpezarijski sto i trpezarijske stolice – kako ih upariti?

Tradicionalni stil u enterijeru diktira estetiku koja kaže da trpezarijski sto i stolice uvek dolaze u kompletu, odnosno uvek su iste boje, stila i oblika. Kada kupite trpezarijske stolice koje prate sto iz iste kolekcije dobićete pomalo strog i formalan izgled trpezarije. Ako je to izgled kome težite onda samo napred; ali ako nije u redovima koji slede predložićemo vam još neke ideje kako da uparite stolice sa trpezarijskim stolom. 

trpezarijski sto

Ako želite da u prostor unesete dinamiku i da trpezarija ima zanimljivu notu možete eksperimentisati na više načina sa stolicama. Na ovaj način oživećete prostor predviđen za trpezariju, a različitim stolicama postižete eklektičan efekat. 

Najvažnije je da zapamtite da kada kupujete različite stolice one moraju imati neku nit koja ih estetski povezuje da biste postigli pravi balans, jer ne želite da vam trpezarija izgleda prenatrpano, prešareno ili kao da ste pozajmili različite stolice od komšije ili prijatelja.  Nemojte se plašiti eksperimentisanja u ovoj oblasti jer prostor koji je opredeljen za trpezariju treba da bude udoban, zanimljiv i na neki način da probudi vaša čula za hranom i druženjem. Ovaj prostor nikako ne sme biti dosadan jer će to biti mesto porodičnog okupljanja; mesto na kome će se slaviti svi praznici i uživati u dobroj i ukusnoj hrani. 

3 pristupa za uklapanje stolica uz trpezarijski sto

Postoje tri pristupa prilikom odabira trpezarijskih stolica uz određeni sto. Njih se možete držati na početku potrage, a to su: stolice koje odgovaraju stolu, stolice sa leve i desne strane odgovaraju stolu ali stolice koje stoje u pročelju su različite, i stolice koje su sve različite oko stola. Naravno ako ne želite da se držite ovih pravila možete napraviti izbor stolica koji odgovaraju vašem stilu, odnosno stilu vašeg enterijera. 

Ako se odlučite za kombinaciju različitih stolica prostor ćete učiniti zanimljivim, privlačnijim i modernijim. Zapamtite samo jedno pravilo, neće svaka stolica dobro izgledati sa svakim stolom. I neće svaki miks stolica koji napravite izgledati stilski dobro u svakom domu. Možete upariti stolice različitog dizajna i materijala, sve dok se držite iste boje i oblika. Jer je to nit koja pravi od trpezarijskog prostora koncept. 

Takođe možete napraviti kontrast tako što ćete hladni mermerni trpezarijski sto utopliti sa drvenim crnim stolicama. I tako savršeno povezati dva materijala u estetsku celinu. Ako još uvek birate trpezarijski sto i niste odlučili koji je najbolji za vaš prostor pogledajte ponudu naših trpezarijskih stolova po meri od prirodnih materijala kao što su granit, mermer i kvarc i napravite od svoje trpezarije elegantnu oazu sa dozom potrebnog luksuza. 

Ako želite da napravite most u postoru i vremenu postavite moderan sto uz rustične stolice koje pripadaju drugoj vremenskoj epohi. To će izgledati kao uzbudljivo putovanje kroz vreme i neće izgledati dosadno. Na primer transparentnost staklenih stolova oštrih ivica možete ublažiti plišanim udobnim stolicama. 

Prilikom kupovine stolica za trpezarijski sto uvek se prvo fokusirajte na formu i materijal. Nemojte preterati sa dezenom jer dezen brzo izađe iz trenda i dosadi. Bolje je da se opredelite za suptilan izgled koji će biti godinama aktuelan. Na taj način stvorićete klasiku koja ne izlazi iz mode.