Skip links

Rasveta kao bitan element opremanja?

Ako želite da vaš dom estetski izgleda lepo i funkcionalno nije dovoljno da ga samo opremite nameštajem i tehnikom. Često se ne posveti dovoljno pažnje osvetljenju i kako se postavlja rasveta, a to je upravo ključ da dobijete životni prostor koji odiše harmoničnim ambijentom. Morate da znate da ako loše osvetlite svoj dom komadni nameštaj za koji ste izdvojili novac i trudili se da ga nađete, neće doći do izražaja. Ako je prostorija loše osvetljena, nameštaj, zidovi, pa čak i dekoracija izgledaće drugačije i nećete postići željeni efekat. 

Rasveta u zavisnosti od prostorije

Danas na tržištu postoji veliki izbor različite rasvete koju možete izabrati za svoj dom. A postoje i određeni parametri koji vam mogu pomoći pri odabiru. Potrebno je da budete veoma pažljivi kad birate rasvetu i morate da uzmete u obzir veličinu prostorije, njenu strukturu i opšti izgled sa nameštajem. Rasvetu morate birati u zavisnosti na to koju prostoriju opremate, jer nećete iste lampe i lustere kupiti za kuhinju i dnevnu sobu. Određene prostorije u vašem domu zahtevaju određenu usmerenost svetlosti, odnosno negde vam je potrebno radno, negde ambijentalno, a negde akcentualno osvetljenje

Kada se bira rasveta, uvek treba imajti na umu da ona zamenjuje dnevnu svetlost. Da je njena glavna funkcija da dovoljno osvetli prostoriju u kojoj ćete provoditi najviše vremena. Previše upadljiva rasveta može dovesti do sterilnog ambijenta u  kome se nećete osećati prijatno. A ako je prostorija premalo osvetljena nećete moći čitati u svojoj fotelji. 

Kako rasveta utiče na naše raspoloženje?

Malo je poznato da rasveta utiče na naše raspoloženje i manjak iste može dovesti do klonusti duha, a to sigurno ne želite u svom domu. Različite statistike su pokazale da kuće koje su ocenjene kao sumorne i depresivne su imale manjak rasvete. Ako budete ispoštovali opšta pravila postavke rasvete i to prilagodili vašem stilu enterijera postižete pravi efekat. Kada opremate dnevnu sobu obratite pažnju da ambijent i atmosferu koju želite da postignete. Izbegavajte centralnu rasvetu jer ne želite da se osećate kao na pozornici, već da se opustite i odmorite kad dođete kući nakon napornog dana.

Kubus lampe

Prijatan i opuštajući ambijent ćete postići ako u dnevnoj sobi postavite više izvora svetlosti na različitim visinima. Takođe se preporučuje postavljanje lampi koje će doprineti harmonijskom ambijentu. U našoj ponudi nalaze se elegantne kubus lampe izrađene od prefinjenog mermera koje će se lako uklopiti u svaki enterijer. Dizajn ravnih linija kod ovih lampi doprineće celokupnom estetskom utisku kada ih postavite u dnevnu sobu. 

Kubus lampa napraviće glamurozni efekat u ambijentu dnevne sobe. I sa ovim tipom indirektnog podnog osvetljenja dobićete i dekorativni predmet koji će vam ukrasiti životni prostor. Na ovaj način stavljate akcenat na određeni deo prostorije koji je atraktivniji, dok onaj manje interesantni ostaje u senci. 

Ako nastavimo opremanje rasvetom i preselimo se u spavaću sobu pravila se menjaju. U ovoj prostoriji je potrebno imati glavno i pomoćno svetlo. Jer pored noćnih lampi ipak je potrebno i direktno svetlo koje ćete uperiti u plakar da biste bolje videli svoju garderobu. 

Ovo su samo neki od savete kako da lakše odaberete rasvetu za vaš dom. I nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi.