Skip links

Oniks – lekoviti kamen koji će vašem domu dati luksuznu i mističnu notu

Ako ste u potrazi za prozirnim kamenom sa mnogo bogatih slojeva i želite da postignete mističnu notu u Vašem domu, oniks za koji se smatra da poseduje lekovite moći je pravi izbor za Vas. Kada oniks inkorporirate u dekor kuće dobijate egzotični luksuz koji će Vaš dom izdvojiti od ostalih. Oniks može da se pronađe na tržištu u raznim nijansama žute, zelene, crne, bele, crvene i smeđe boje i lako ćete ga uklopiti u Vaš enterijer skladno bojama koje ste odabrali. Ono što ovaj kamen izdvaja od ostalih je broj žila odnosno šara koje su prirodno nastale usled rasta i taloženja silikatnih materijala najčešće kvarca tokom dugog niza godina. 

Šta oniks čini posebnim?

U nastavku teksta navešćemo Vam par benefita zašto bi trebalo da izaberete baš oniks ako tražite luksuzni materijal koji će dati Vašem domu vrhunski izgled. 

Oniks ploče koje implementirate u svoj enterijer daće jedinstven karakter Vašem prostoru jer je to prirodni materijal i svaka ploča izgleda unikatno i drugačije. Oniks je kamen koji je redak i egzotičan i samim tim skuplji od mermera i granita, jer nije lako dostupan. Pogledajte našu bogatu ponudu oniks kamena sa najinteresantnijim šarama i odaberite nešto za svoj dom. 

Oniks je mekši od mermera i lakše puca, tako da je preporuka da se koristi selektivno i u zonama sa malo prometa. Takođe se preporučuje da se ne koristi u prostorijama gde će biti kamen izložen gruboj upotrebi. Ako se ipak odlučite za velike ploče koje ćete staviti u prometne prostorije doma poput kuhinje, ploče oniksa obavezno moraju biti ojačane mrežicom, kombinacijom staklo-plastike ili smolom da bi dobile na čvrstini. 

Specijalna primena oniksa

Oniks ima jedinstvenu osobinu da propušta svetlost. Što znači da kada uperite sa zadnje strane ploče različito sijalično osvetljenje, pomislićete da je sam materijal oživeo u prostoru. Dobar primer u enterijeru je kada delove stepeništa napravite od oniksa koji je sa zadnje strane osvetljen. Zamislite samo koliko takve stepenice daju prigušenu atmosferu u domu, dovode toplinu u enterijer i stavljaju u balans Vaš dom. Ovakav vid ugrađenih stepeništa deluje glamurozno i podiže dizajn Vaše nekretnine na jedan viši nivo. Za osvetljene oniks ploča sa zadnje strane pogodne su i LED trake koje se lako instaliraju. A osvetliće sve vene odnosno šare na ovom prirodnom kamenu. 

Ovaj elegantni prirodni materijal takođe može da se koristi u enterijeru za vertikalne dekorativne površine ili horizontalne upotrebne ploče; poput kuhinjskih ploča i ostrva. Kada se postavi u kuhinji da vrši ulogu kuhinjske ploče mora strogo da se vodi briga o oniksu . Jer može da promeni boju ako dođe u dodir sa limunskom kiselinom ili sirćetom. Oniks spada u meki prirodni kamen tako da se ne preporučuje sečenje mesa i drugih namirnica na njemu. Takođe od oniksa može da se napravi lavabo ili površina oko umivaonika u kupatilu. Oniks se često koristi u proizvodnji kubus lampi i dekorativnih skulptura. Jer se ovaj prirodni kamen lepo presijava na svetlosti i ima bogatu strukturu. Idealan je da se dekorativno vertikalno postavi u hodniku i naglasi luksuznu notu u celom prostoru.