Skip links

Kakva sofa je najbolja za Vaš dom?

Kada se dizajnira dnevna soba prvo se gledaju aspekti komfora i ambijenta jer to će biti prostor u kome ćete najviše boraviti sa svojom porodicom. Ali i mesto gde ćete se družiti sa svojim prijateljima. Taj prostor treba da pruži udobnost svima. Da odiše jednom opuštenom atmosferom kada se vratite kući sa posla. Kada govorimo o dizajniranju prostora dnevne sobe ne možemo a da se ne osvrnemo na nameštaj. Jer on igra glavnu ulogu. Na njemu ćete sedeti, ležati i zabavljati se sa porodicom i gostima. U redovima koji slede pozabavićemo se glavnom zvezdom dnevne sobe. A to je naravno sofa. Daćemo Vam par praktičnih saveta kako biste lakše odabrali sofu za svoj dom. 

Biranje sofe za dnevnu sobu se pokazalo kao veliki problem kod mnogih kada su se upustili u priču opremanja životnog prostora. Jer to je komad nameštaja koji pored estetskih kriterijuma mora zadovoljiti i one funkcionalne i praktične. Ako i dalje ne želite da se sami pozabavite ovom temom ili Vam se čini preteška angažujte Mermeta tim profesionalaca da učine to umesto Vas. Mermeta tim se bavi uređenjem enterijera i za Vas bira funkcionalna, kvalitetna, elegantna, luksuzna i moderna rešenja. Rešenja koja će Vaš dom učiniti jedinstvenim. 

Dimenzije sofe

Prvi savet koji morate slediti kada birate sofu je znati kojih dimenzija Vam je potrebna sofa. A sve u odnosu na veličinu prostora u koji treba da se smesti. U praksi to znači da ne pokušavate nagurati u malu dnevnu sobu ogromnu sofu sa širokim naslonima, ili u veliki prostor staviti malu sofu koja se neće ni primetiti i neće biti dovoljno mesta za sedenje. U prvom slučaju velikom sofom ćete ugušiti ceo prostor i nećete ostaviti slobodan prostor za neometano kretanje. Za male prostore je idealno nabaviti sofu sa malim naslonom i rukohvatima i tako dobiti još slobodnog prostora. 

Izbor sofe u odnosu na životni stil

Ne zaboravite da je sofa fokusna tačka prostora i samim tim centralna tačka dizajna, što znači da pored fukcionalne odlike mora da ispoštuje i određene estetske elemente. Da biste došli do odgovora kakva Vam je potrebna sofa u dnevnoj sobi, razmislite o svom stilu života. Odnosno šta je to što najviše radite u dnevnoj sobi. Da li je to opušteno izležavanje, gledanje TV-a i čitanje knjiga. Ili su to sedeljke sa Vašim prijateljima. Ako u dnevnoj sobi samo gledate TV onda kupite udobnu sofu koju ćete pozicionirati prema TV-u. A ako volite da čitate onda sofu stavite u blizinu najvećeg izvora svetlosti. Ako Vam dnevna soba služi za druženje sa prijateljima sofu mora da prati i fotelja i klub sto sa kojim ćete napraviti polukrug ili krug u prostoru. 

Kada premerite prostor morate znati da sofa ne sme da zauzme više od trećine prostorije. Jer morate imati slobodan prostor za kretanje. Takođe ako se odlučite za sofu upadljive i jarke boje, odaberite druge elemente za dnevnu sobu u neutralnim tonovima i tako napravite balans u prostoru. Ako Vam je dnevna soba već bogata raznim bojama, ne šarenite više prostor već se odlučite za sofu u neutralnim bojama i tako primirite enterijer.