Skip links

Kako vizuelno uticati na visinu prostorije?

Sve više ljudi se suočava sa istim dilemom kada oprema svoj životni prostor, a to je da žele da vizuelno povećaju visinu svom doma. Današnji stanovi najčešće imaju standardnu visinu plafona. Ili su čak niži od proseka, što može dodatno da naruži izgled nekretnine nakon unošenja nameštaja. Takvi životni prostori nakon opremanja i postavljanja nameštaja uglavnom izgledaju skučeno i prenatrpano. Jer se vizuelno prostor suzio. Da biste izbegli takav izgled svog doma potrebno je da takav prostor učinite višim. A mi ćemo vam u redovima koji slede objasniti par trikova kako to i da učinite. 

Pošto rušenje zidova ne dolazi u obzir u većini slučajeva predstavićemo vam tehnike i trikove kako da to učinite na što jednostavniji način. Jer što je prostorija veća sa niskim plafonom ona će delovati još niže. Većom kvadraturom se gube skladne proporcije prostora. 

Zaboravite ugaone lajsne

Nakon unošenja nameštaja ako vam prostorija deluje nisko nikako nemojte postaviti ugaone lajsne koje se stavljaju na mesto gde se zid spaja sa plafonom. Razlog zašto se ovo ne radi je veoma jednostavan. A to je – visina zida je onda do donje ivice lajsne. A ne do plafona. I tako ste vaš životni prostor učinili nižim nego što jeste. 

Postavite letvice za zid i plafon

Ako želite da na moderan način vaš životni prostor učinite višim obavezno postavite letvice na zid ili plafon. Postavljanjem letvica vertikalno na zid dobićete vizuelno višu prostoriju. Kod nas u ponudi možete pronaći luksuznu kolekciju Lynes letvica za zid i plafon koja u vaš prostor može uneti posebnu živost i dinamiku pored tražene visine. 

Ono što je dodatna prednost ovih dekorativnih letvica je ta što u njih možete integrisati određenu LED rasvetu. I takoizbeći centralno osvetljenje koje smanjuje visinu prostorije. LED rasvetu je najbolje postaviti vertikalno na letvice umesto na plafon radi dobijanje efekta više sobe. Ako želite deo prostorije da odvojite to takođe možete učiniti dekorativnim letvicama. One će u tom slučaju imati i praktičnu namenu pored dekorativne.

Pažljivo birajte dužinu zavese

Pre kupovine zavesa pozabavite se ugradnjom odgovarajućih garnišni, ne stavljajte nikako zidne već isključivo plafonske. Svaka zidna garnišna smanjiće vam visinu zidova. A vi želite da postignete suprotan efekat. Nakon postavljanja garnišni na plafon dolazimo do dužine zavese; koje moraju biti do poda. Nikako ne secite zavese na dužinu do radijatora, ili drugih grejnih tela, do kraja prozora ili prozorskih klupica jer su to sve nepoželjne dužine koje vizuelno smanjuju prostor. Zavese moraju slobodno vertikalno da padaju do poda da biste prostoriju učinili višom. 

Zalepite tapetu sa vertikalnim motivom

Dekorativne tapete se na velika vrata vraćaju na scenu uređenja enterijera i na tržištu je sve više kvalitetnih tapeta različitog dizajna koje će uneti dozu unikatnosti u vaš dom. U našoj ponudi nalaze se ekskluzivne tapete luksuznog dizajna Wall & Deco koje mogu vašu prostoriju učiniti višom ako odaberete pravu vertikalnu šaru. Pravilnim odabirom vertikalne šare tapete će u vašu prostoriju uneti dozu elegancije i dinamike koja će proširiti vizuelno vaš životni prostor.