Skip links

Kako odabrati najbolji klub sto za vaš dom?

Ključ uspeha za dobar izgled vaše dnevne sobe je pažljivo odabran klub sto. Možda vam zvuči suviše jednostavno, ali verujte nam zaista je tako. Klub stolovi su od velike važnosti prilikom nameštanja dnevne sobe i lošim odabirom ovog komada nameštaja možete poremetiti izgled kompletne prostorije. 

Po pravilu klub stolovi treba da zauzimaju centralno mesto u prostoriji i da budu odgovarajuće dimenzije u odnosu na vašu sofu, trosed ili ugaonu garnituru. Takođe, to je mesto na koje se postavljaju određene dekorativne sitnice. Jer upravo one daju lični pečat vašem domu. 

Vaš cilj koji morate ispuniti prilikom kupovine klub stola je taj da dobijete harmoničnu celinu koja odaje utisak sklada, prijatnosti i udobnosti. Kupovinu klub stola shvatamo vrlo ozbiljno i pažljivo pristupamo realizaciji sklapanja izgleda dnevne sobe. Oored dimenzija, oblika, i biranja materijala, klub stolovi pre svega moraju biti funkcionalni i reflektovati vaš stil života. To znači, ako imate malu decu koja dosta vremena provode u dnevnoj sobi, biramo za vas klub sto što jednostavnijeg dizajna sa zaobljenim ivicama i od teško lomljivih materijala. 

Dimenzije klub stola – koja je idealna?

Na tržištu se danas mogu naći klub stolovi raznih dimenzija. Od onih koji su “podno orjentisani” visine 10-15 cm, do stolova standardnih visina između 30-45 cm. Dimenzije ovog komada nameštaja je prvi i najvažniji faktor koji morate uzeti u obzir. Jer kada sedite na svojoj garnituri i gledate TV želite da vam sitnice poput daljinskog upravljača budu na dohvat ruke. Dužina i širina klub stola mora biti srazmerna veličini prostorije odnosno slobodnog prostora. Ako je prostorija manja, birate klub sto manjeg gabarita i jednostavnijeg dizajna jer ne želite da ugušite prostor. 

Ako imate prostran dnevni boravak najbolje je da izaberete pravougaoni sto. Još ako jeduži od jednog metra, ovaj masivan klub sto odgovarajućeg modernog stila izgledaće saršeno. 

Kako da odredite položaj klub stola u prostoriji?

Početno pravilo koje se primenjuje i preporučuje je da se klub stolovi postavljaju u sredinu dnevne sobe. Naspram glavnog komada nameštaja za sedenje. Znači vaš klub sto pozicionirate naspram vaše garniture, troseda, sofe ili fotelje. Ako ne želite da centralni deo prostorije ispunjavate nameštajem, klub sto možete postaviti pored garniture za sedenje. To će se pokazati kao veoma funkcionalno ako volite da sedite uz naslon troseda jer na klub sto možete odložiti šoljicu kafe. 

klub sto sa ukrasima

Kada umesto jednog staviti dva klub stola?

Ako je vaša dnevna soba prostrana sa puno nameštaja na kome se sedi, odnosno imate veliki broj mesta za sedenje, umesto jednog velikog klub stola, poželjno je uzeti dva ili više komada ovog tipa nameštaja jer na taj način razbijate monoton fokus i unosite poželjnu dinamiku u prostoriju. U praksi to znači da ćete se lakše kretati kroz prostor kada u sobi budu svi članovi porodice, ili određen broj gostiju. Interesantan izgled prostorije dobijate ako više klub stolova postavite asimetrično. 

Kako odabrati materijal klub stola?

U zavisnosti kako ste opremili vaš dom, ili koji vam se stil dopada, u istom smeru idite kada je kupovina ovog komada nameštaja u pitanju. Ako želite da vaš dom odiše glamurom i da mu date ekskluzivnu notu, uvek se opredelite za mermer. Isto važi i za druge prirodne materijale koji su pre svega dugotrajani i praktičani. Mermerni klub stolovi učiniće vaš dom glamuroznim. Ovo su samo neki od primera klub stolova iz naše ponude koji mogu postati deo vaše dnevne sobe.