Skip links

Kako odabrati baštenski nameštaj za terasu?

Kao što ozbiljno pristupamo opremanju dnevne sobe, kuhinje ili kupatila, posebnu pažnju moramo obratiti i na terasu u životnom prostoru. Terasa je neizostavni dodatak stambenom prostoru i ona više ne predstavlja luksuz. Nego prostornu neophodnost. Sa dolaskom toplijeg vremena potrebno je opremiti terasu i naći odgovarajući baštenski nameštaj. A sve to da biste mogli uživati u ispijanju jutarnje kafe ili se opuštati uveče tokom dugih letnjih noći. 

baštenski nameštaj

Uskladite stilove

Baštenski nameštaj nije potrebno kupovati svake letnje sezone iako će biti izložen različitim vremenskim uslovima. Bitno je kupiti kvalitetnu garnituru za sedenje od izdržljivijeg materijala koji će trajati više godina. I naravno pružati Vam određenu udobnost. Kada birate baštenski nameštaj za svoju terasu bilo bi poželjno da on bude u skladu sa stilom kompletnog životnog prostora. To u praksi znači da ako Vam je stan opremljen u modernom stilu nećete kupovati rustičnu baštensku garnituru za sedenje. Ako Vam u modernom stanu dominiraju ravne i elegantne linije, prefinjeni stakleni i mermerni elementi morate nabaviti i moderan baštenski nameštaj koji će takođe imati u sebi dozu luksuza. 

Baštenski nameštaj u odnosu na veličinu terase

Da bi Vaša terasa izgledala kao jedna moderno nameštena celina prilikom odabira nameštaja morate obratiti pažnju na dimenziju terase. I u odnosu na kvadraturu birati i uklapati nameštaj. Takođe od veličine terase zavisi da li ćete nabaviti dvosed, trosed ili samo dve fotelje sa stočićem za sedenje. Ne želite da pretrpate terasu nameštajem jer možete dobiti efekat haosa i nepreglednosti. Ako je terasa manja bolje je da je opremite sa baštenskim nameštajem manjih dimenzija jer će tako prostor disati i nećete imati osećaj prenatrpanosti. Ako niste sigurni kakav Vam je potreban nameštaj za terasu, ili ako se bojite da ćete pogrešiti prilikom odabira baštenske garniture za svoj dom, posetite nas, a mi ćemo Vam predstaviti Garda baštenski nameštaj koji je  zanimljivog dizajna, kvalitetne izrade i veoma udoban. 

Od kog materijala treba da bude baštenski nameštaj

Ako ste Vaš stan opremili u moderno ruho, i ako Vašim enterijerom dominira staklo, mermer i metal od materijala ne bi bilo najbolje rešenje da terasu opremate nameštajem od pruća ili ratana. Ako biste to učinili terasa bi postala celina za sebe. I ne bi se stilski uklopila u stan. Garnitura za terasu mora da bude pre svega udobna. Mekanih sedalica i jastuka gde ćete moći da se opustite nakon stresnog radnog dana, ili da popijete jutarnju kafu pre svakodnevnih obaveza. Pored garniture za sedenje potreban Vam je klub stočić ili kolica za piće gde ćete moći da odložite hladni napitak tokom leta dok budete odmarali na svojoj terasi.

Ako imate veliku terasu i planirate na njoj da okupljate porodicu i prijatelje na ručkovima ili večerama onda je potrebno umesto baštenskog kauča i udobnih fotelja da nabavite veliki sto sa stolicama ili možda baštenskim klupama gde bi se gosti udobno smestili. 

Pravilo trojke

Ako dobro razmislite pre kupovine baštenskog nameštaja i uzmete u obzir sve parametre moći ćete da maksimalno iskoristite terasni prostor i lepo vreme. Držite se pravila trojke kada birate garnituru za sedenje a ona glasi: udobnost, funkcionalnost i održavanje. Da bi ležaljka, baštenska stolica ili garnitura bila udobna mora da ima potporu za leđa i noge. Jer će se na njoj sedeti i odmarati više sati.