Skip links

Kako najbolje uklopiti trpezarijski sto sa kuhinjom?

Tako teško pitanje, a tako lagan odgovor! Nemojte se mučiti i uklapati trpezarijski sto sa kuhinjom. U nastavku teksta ćemo i detaljno objasniti zašto nema potrebe za tako nečim.

Kako pozicionirati trpezarijski sto

Najvažnije je da dobro premerite i pogledate prostor u koji ćete smestiti trpezarijski sto, a onda pustite mašti na volju i odaberite sto po svojoj želji. Mi uvek preporučujemo pravljenje trpezarijskog stola po vašim merama jer na taj način nećete ugušiti prostor trpezarijskim stolom, ili u drugom slučaju kupiti premali komad nameštaja. Kada birate trpezarijski sto morate uzeti u obzir i stolice i prostor koje one zauzimaju. Merite prostor kada stolicu odmaknete od stola jer morate imati slobodan prostor ostavljen za kretanje oko stola. Između stola i zida mora biti najmanje ostavljeno 80cm, a između kuhinje i stola minimum 120cm. Da biste i dalje imali komforan prostor. 

Danas smo svedoci sve veće upotrebe koncepta kombinovanih prostora, odnosno spojenih kuhinja i dnevnih soba. Ovaj koncept se sve više koristi jer podstiće familijarnost i veću interakciju porodice i prijatelja, a izgleda urbano i moderno. Često ovako otvoreni koncepti izgledaju elegantno, a dodatnu ekskluzivnost možete dobiti odabirom masivnog trpezarijskog stola i raskošnih stolica. Funkcija trpezarijskog stola je da odvoji na neki način dve celine, odnosno kuhinju i dnevnu sobu. Ako biste dekorisali i okrečili kuhinju i dnevnu sobu u neutralne boje, poput bež ili sive ceo prostor bi dobio sofisticiran izgled. Ako kombinujete sivu ili bež boju sa belom neutralnom kuhinjom dobijate sofisticiran prostor koji možete podići na još jedan, viši, stilski nivo. I to odabirom trpezarijskog stola od mermera, prirodnog i dugotrajnog materijala. Mermerni trpezarijski stolovi po meri su najbolji izbor ako želite da ostavite utisak elegantnog i pažljivo stilski nameštenog životnog prostora.

Ako želite da i vizuelno odvojite celine kuhinje i dnevnog boravka koristite dve različite boje . A tamo gde se boje zidova i dekoracije sreću pozicionirajte trpezarijski sto. Na ovaj način blokirate vizuelno spajanje istog prostora. Po Feng šui učenju crvena i narandžasta boja su te koje bude glad i podstiču apetit. Tako da nije loše imati neki detalj, zid ili kuhinjski front u toj boji, dok se trpezarija smatra mestom komunikacije. A sto mestom mira i blagostanja tako da ostavite ga u neutralnim bojama. 

Kako vizuelno odvojiti kuhinju od trpezarije

Ako želite da jačim akcentom odvojite kuhinju od dnevne sobe i jasno označite mesto za trpezarijski sto, onda kuhinju pregradite. Odnosno odvojite modernim šankom. Već godinama su u trendu bele kuhinje. Ako se odlučite za jednu takvu u vašem domu, možete pustiti mašti na volju kada je trpezarijski sto u pitanju jer uz bele vanvremenske kuhinje se uklapa sve. Možete izabrati i neku jaču boju mermera sa izraženijom šarom, jer će to doprineti dinamici prostora i razbiti monotoniju bele kuhinje. 

Ako živite u malom stambenom prostoru, a ne želite da se odreknete ručavanja na trpezarijskom stolu, okrugli sto je odlično rešenje. U našoj ponudi nalaze se različiti okrugli mermerni trpezarijski stolovi koji mogu uneti sofisticirani izgled u vaš dom. Možemo vam pomoći i oko realizacije dizajna, a sigurno će se uklopiti u vaš prostor jer radimo stolove po merama.