Skip links

Kako do modernog dizajna enterijera?

Nije dovoljno samo odabrati i kupiti nekretninu po svojoj volji. Potrebno je uložiti ogroman trud i rad da se od bezličnog i dosadnog prostora dodje do funkcionalnog i prijatnog enterijera u kome će biti udobno živeti. Neretko se desi da se stanovi i kuće koji imaju dizajnerski potencijal upropaste pogrešnim dizajn odlukama ili lošim enterijer rešenjima. U redovima koji slede sa Vama ćemo podeliti neke od ključnih saveta za pretvaranje dosadnog prostora u lep i funkcionalan enterijer. 

enterijera

Krenite od inspiracije na online mestima kreiranim za uređenje enterijera

Danas je pronaći informacije i videti sliku određenog enterijera lakše nego ikada uz pomoć Interneta. Postoji ogroman broj online kutaka za uređenje prostora gde neretko i dizajneri enterijera daju svoje savete i odaju praktične trikove. Na ovaj način pokrenite svoju kreativnost i postavite sebi pitanje koji stil Vam leži, šta Vam se sviđa, kako želite da izgleda Vaša moderna oaza mira. Napravite poseban folder u koji ćete sakupiti sve inspirativne slike prostora koje Vam se sviđaju. Tu ćete upravo pronaći smernice koje definišu Vaš stil. To je pravac u kome treba da ide uređenje Vašeg prostora. 

Određivanje šematskog kolorita

Nakon što ste odredili stil u kome će biti Vaš novi dom, morate se opredeliti za šemu boja ili nijanse. Ovo nije lak posao jer boje su često i stvar raspoloženja, a i ličnog afiniteta. Ponekad Vaša omiljena boja nije dobra da se primeni u enterijeru, ma koliko se Vama čini primamljiva, pa budite spremni da napravite kompromis.

Najkorisniji savet koji Vam možemo dati kada su boje u pitanju u enterijeru je da se opredelite za tri boje ili tri nijanse iste boje. U praksi to znači da će Vam glavna boja biti boja za zidove. Druga boja će biti akcentna boja, na primer to je boja sofe u dnevnoj sobi. I na kraju treća boja Vam je potrebna da se pojavljuje u dodacima dekora; na primer boja jastuka ili cveće na stolu. Ako se odlučite samo za jednu ili dve boje postoji mogućnost da će Vam životni prostor izgledati dosadno i jednolično. 

Dodajte teksturu i oživite enterijer

Ako niste poslušali savet o šematskom koloritu i važnosti tri boje, i ako ste odabrali samo jednu boju da biste oživeli enterijer morate dodati teksturu. U praksi to znači ako ste se odlučili za jednu boju neka draperije budu od platna, stolice od somota, a jastuci od svile. Na pod možete staviti tepih od veštačkog krzna, a novine možete odložiti u pletenu korpu. Kada dodate različite materijale u prostor stvarate prijatan ambijent i toplo okruženje u kome će svima boravak biti ugodan. Na ovaj način od obične i dosadne sobe pravite elegantni i sofisticirani enterijer. 

Masivni komad nameštaja kao centralno mesto enterijera

Ako se prisetite enterijera svojih prethodnih nekretnina, ili domova svojih prijatelja zaključićete da skoro svi prave istu grešku prilikom opremanja i pune prazan prostor sa previše malih komada nameštaja. Umesto da u jednoj sobi dominira jedan masivni komad. U dnevnoj sobi to treba da je kauč ili ugaona garnitura na kojoj može da odmara cela porodica. A u trpezariji to treba da bude masivni trpezarijski sto po meri.