Skip links

Kako da u Vaš enterijer uklopite mozaik?

Mozaik kao umetnička tehnika je dostupna i rado viđena kroz istoriju, i sa njom su dekorisane mnoge arhitektonske drevne građevine koje i dan danas predstavljaju prava umetnička dela. Danas je takođe mozaik prisutan element u kreiranju unikatnog dekora modernog stambenog prostora. Mozaik je tehnika koja će napraviti fokusnu tačku u enterijeru i od Vašeg životnog prostora napraviti dom sa karakterom. 

veliki mozaik u sobi

Ova još uvek aktuelna tehnika ukrašavanja enterijera nastala je u doba antičke Grčke. Ali razvoj i procvat ove tehnike desio se u Rimu. I kasnije u Vizantiji, gde su se doslovno hrišćanskim mozaicima prekrivali podovi, plafoni i zidovi. Danas se mogu videti istorijske građevine iz vizantijskog perioda koje i dalje sijaju starim sjajem zahvaljujući kompleksnim mozaicima. Mozaici predstavljaju svedoke istorije koji i danas govore o vrednostima iz perioda iz kojih datiraju. 

Kako nastaje mozaik?

Umetnička tehnika koja predstavlja mozaik dobija se kreiranjem i slaganjem raznobojnih i jednobojnih parčića ili komadića keramike, kamena i stakla u različitim formama koje mogu biti pravilne i nepravilne. Umetničke postavke odnosno slike nastaju kada se komadići određenog materijala lepe na podlogu. Postoji još i indirektan mozaik gde se komadići materijala prvo slože na podlogu. A posle toga se prenose na zid ili pod. Danas se mozaik tretira kao moderno dekorativno sredstvo. Zato je deo savremene arhitekture koja ga sve više integriše u luksuzne enterijere. Vrednost mozaika je vanvremenska i zato se sve više ljudi odlučuje da poseban ugođaj u svom domu upravo napravi sa mozaikom. 

Mozaici se najčešće rade u velikim formatima. Zato izazivaju divljenje i pažnju bez obzira na to kakav je motiv na njima. Različiti mozaici ravnomerno su zastupljeni u svim prostorijama. Ako ste pomislili da je slaganje mozaika rezervisano samo za opremanje kupatila prevarili ste se. Mozaici mogu biti prava umetnička dela koja će ulepšati Vašu dnevnu sobu, galeriju ili hodnik. Mozaik od kamena ili stakla može postati pravo umetničko delo koje će ispuniti sve estetske zahteve modernog doma. Kada govorimo o održavanju i čišćenju mozaika, ono je veoma jednostavno i biće Vam potrebna samo vlažna krpa. 

mozaik u kupatilu

Ko izradjuje mozaik u Srbiji?

Ova umetnička tehnika je odlično rešenje čak i kada želite da prekrijete ceo zid mozaikom. Ako poželite da dekorišete svoj dom mozaikom, Anđelka Radojević, članica Mermeta tima stvoriće za Vas unikatno umetničko delo vanvremenske lepote. Ako se Vaša dnevna soba sastoji iz nekoliko zona, na primer ako imate odvojen prostor za rad u okviru dnevne sobe, poželjno ih je razdvojiti umetničkim delom kao što je mozaik. Pored toga što u dnevnolj sobi umesto klasične umetničke slike možete prostor osvežiti mozaikom od kamenčića, ovaj tip umetnosti je rado viđen u kupatilu. Često se celi zidovi prekrivaju mozaikom gde se kombinuju jednobojne i višebojne zone da bi se razbila monotonija kupatila. Takođe česta je pojava da se zid gde se nalazi umivaonik dekoriše mozaikom i tako stavi fokus na to mesto. 

Ako govorimo o kuhinji i mozaiku, ova tehnika se često može videti iznad radnih ploča. Pogotovo ako umesto gornjih kuhinjskih delova stoje otvorene police. Ako poželite da ukrasite spavaću sobu mozaikom možete da izabrate da li ćete ga staviti iznad uzglavlja ili nasuprot na mestu gde bi po pravilu trebao da stoji TV uređaj.