Skip links

Granitne kuhinjske ploče – 3 stvari koje morate znati

Ako ste mislili da je lako izabrati radnu ploču u kuhinji, prevarili ste se. Danas na tržištu postoji mnoštvo prirodnih materijala koji se koriste u izradi kuhinjskih ploča, i svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i mane koje vam mogu olakšati ili otežati boravak i rad u kuhinji. Treba se dobro informisati o svim prirodnim materijalima na tržištu da biste bili sigurni da ste doneli pravu odluku. Pored mermera koji je već godinama na vrhu liste najpoželjnijih materijala za kuhinjske ploče, polako i sigurno granit i kvarc prednjače u tome da postanu prvi na listi. U redovima koji slede pokušaćemo da sa vama podelimo što više informacija o granitu, da biste znali koje su prednosti, a koje mane ovog materijala pre kupovine. Pre nego što odaberete granitnu ploču za vašu kuhinju potrebno je da znate 3 osnovne stvari koje izdvajaju granit od ostalih prirodnih materijala. 

granitne kuhinjske ploče

Veliki izbor različitih boja i nijansi 

Za početak morate znati da je granit vrsta magmatske stene koja je veoma čvrsta i otporna. A ono što ga izdvaja od drugih materijala je to što dolazi u mnogo različitih nijansi. Koje ćete stilski lako uklopiti u vaš dom. Granit može biti kremaste bele boje, ali dolazi i u tamnim elegantnim nijansama, čak postoje nijanse svetlo plave i bledo ružičaste. Široki spektar boja omogućiće vam da što lakše stilski prilagodite kuhinjsku ploču vašem domu. A određene nijanse su toliko moderne i elegantne da će vašem domu dati potrebnu luksuznu notu. 

Benefiti granitne kuhinjske ploče

Glavni benefit granitne kuhinjske ploče je taj što je ovaj materijal veoma čvrst. I po svom sastavu mnogo gušći od mermera. To znači da je i otporniji na udarce i ogrebotine. Možete bez bojazni koristiti noževe na granitnoj ploči jer se ne može oštetiti. Iako se ovo generalno ne preporučuje da biste očuvali što duže svoju kuhinjsku ploču. Takođe granit je otporan na toplotu, pa možete bez bojazni skinuti šerpu sa šporeta, i staviti je na vašu ploču. 

Mane granitnih ploča 

Iako je ovaj materijal skoro pa savršen za izradu kuhinjske ploče, ipak je potrebno na njega aplicirati zaštitnu foliju da biste ploči produžili vek trajanja. Ako ne zaštitite svoju kuhinjsku ploču može doći do oštećenja sa hranom ili kiselim pićem, odnosno granitna ploča može promeniti boju u dodiru sa kiselim napitkom. Samo održavanje granitnih kuhinjskih ploča nije teško, jer se lako čiste sa mokrom krpom i sredstvom za čišćenje. 

Kada birate sredstvo za čišćenje uzmite u obzir da je granit prirodni materijal kome kiseline mogu promeniti izgled. Zato izaberite sredstvo za čišćenje sa što manje kiseline koje nije previše abrazivno. Bilo bi poželjno da se kuhinjska ploča odmah obriše nakon prosipanja tečnosti. Jer ćete na taj način produžiti vek granitnoj ploči.

Za više informacija i detaljnim katalogom nijanski različitih vrsta granita pogledajte ponudu kod nas. A za više informacija budite slobodni da nas kontaktirate. Naše profesionalno osoblje pomoći će vam pri odabiru pravog prirodnog materijala za vas.