Skip links

Fotelja – trikovi koji olakšavaju izbor

Danas je tržište preplavljeno foteljama različitog dizajna i materijala i nije lako napraviti odluku koju baš kupiti za svoj dom. Fotelja je komad nameštaja koji će uneti promenu i dinamiku u Vaš enterijer. Pronalaskom dobre fotelje dnevna soba neće biti dosadna zona već udobni prostor za odmor. Isto tako, ako pogrešite prilikom odabira fotelje možete narušiti izgled prostorije ili izgubiti deo neohodnog slobodnog prostora. Pre nego što krenete u avanturu zvana kupovina fotelje postavite sebi sledeća pitanja. U kom stilu je Vaša dnevna soba ili životni prostor? Od kakvog materijala želite da bude napravljena fotelja? I koja će namena biti te fotelje? Da li samo estetska ili mora zadovoljiti i funkcionalne kriterijume? U redovima koji slede pojasnićemo Vam neke trikove koji će Vam olakšati kupovinu fotelje. 

Kako se uklopa fotelja sa ostatkom sobe?

Ako mislite da fotelja mora biti u setu sa sedećom garniturom prevarili ste se. Nove tendencije u opremanju enterijera odavno dozvoljavaju da fotelja vodi svoju politiku. Odnosno da bude druge boje, teksture i materijala u odnosu na kauč ili ugaonu garnituru. Čak ako uspešno ukombinujete različite stilove možete dobiti jedinstvenu enterijersku celinu koja će oduševiti sve ukućane i goste kada dođu. To ne znači da šarenu fotelju možete staviti u svaki enterijer dnevne sobe. Kao na primer uz elegantni klub sto od mermera. Niti da je jarka fotelja u žutoj boji uvek dobar izbor. Posebna pažnja treba da se pokloni materijalu od kog je fotelja izrađena. Postoji razlika između pliša, štofa i kože i to kako taj materijal izgleda u prostoru. 

Prvo što morate odlučiti kod kupovine fotelje je da li želite visoki ili niski naslon. Odnosno zapitajte se koja će biti funkcija fotelje. Ako Vam je bitna udobnost fotelje i ako je budete koristili pored prozora za čitanje obavezno se opredelite za fotelju sa visokim naslonom. Ona Vam pre svega mora biti komforno u uspravnom položaju dok sedite. Upravo visoki naslon fotelje je taj koji pruža potporu leđima i koji će delovati opuštajuće na Vaše telo.

Da li izabrati veću ili manju fotelju?

Sledeće pitanje koje morate postaviti sebi je koje su dimenzije Vašeg prostora gde ćete smestiti fotelju. Ako ne znate morate se odmah baciti na merenje prostorije, jer je dimenzija fotelje tu od ključnog značaja. Ne možete staviti masivnu fotelju u malu dnevnu sobu. Niti možete postaviti fotelju malih dimenzija u veliki prostor jer će ostati neprimetna. Ako imate malu dnevnu sobu birajte fotelje malih dimenzija koje će predstavljati dodatak za opuštanje pored postojeće garniture za sedenje. Ako kupite fotelju velikih dimenzija izgubićete neophodan slobodni prostor koji Vam je potreban za cirkulisanje. Male fotelje su uvek odličan izbor jer su lagane, lako se pomeraju u prostoriji, ne zauzimaju dragoceni prostor, i najčešće su čistih i elegantnih linija. Za masivnu fotelju ogromnih dimenzija odlučite se samo ako imate prostor koji zahteva velike komade nameštaja. Velike fotelje su udobnije jer imaju mekano punjenje i u naslonima za ruke.

Ako i dalje ne znate kakvu fotelju želite ili koja odgovara Vašem enterijeru, posetite nas u Mermeta shopu i naše stručno osoblje će Vam ponuditi ekskluzivnu kolekciju elegantnih i prefinjenih fotelja brenda Moya čiji su osnovni postulati udobnost i kvalitet.